wszystko-na-temat-raka-jajnika
cz3.png 
Prof. dr n. med. Paweł Blecharz to lekarz ginekolog z wieloletnim doświadczeniem. Posiada specjalizację medyczną w zakresie położnictwa i ginekologii onkologicznej.

W czasie swojej pracy zawodowej ukończył wiele kursów doszkalających w Polsce i zagranicą, w zakresie ginekologii, położnictwa oraz diagnostyki. Odbył również liczne staże zagraniczne między innymi w European Institute of Oncology w Mediolanie, University College of London Hospital w Londynie oraz Sloan-Kettering Memorial Cancer Center w Nowy Jorku. Jest związany z Centrum Onkologii im. Marie Skłodowskiej- Curie w Krakowie, w tym samym mieście przyjmuje również w Specjalistycznych Gabinetach Lekarskich SOFIMED. Można się do niego zgłosić między innymi na badania ginekologiczne, w tym badanie piersi czy USG dopochwowe. Wykonuje on także badanie cytologiczne, kolposkopię czy Test PAPP-A. Poza diagnostyką ważną częścią jego działalności jest przeprowadzanie zabiegów, w tym laparoskopowych. Dlatego też wykonuje laparoskopowe usunięcie mięśniaków macicy, usunięcie torbieli czy laparoskopowe leczenie endometriozy. Przeprowadza poza tym operacje jajnika, operacje sromu czy konizację szyjki macicy. Wykonuje zabiegi dotyczące ciąży. W przypadku zajścia poronienia przeprowadza wyłyżeczkowanie jamy macicy, które polega na usunięcie pozostałych w jej wnętrzu tkanek płodu. Leczy nowotwory narządów rodnych, a także pomaga przy niepłodności. Oferuje także doradztwo w kwestii nowoczesnej antykoncepcji, co jest szczególnie cenne i godne uwagi dla młodych kobiet.

~gość: Witam. Mam 24 lata i 4 letnią córkę. Kilka miesięcy temu wyczułam w lewej piersi guza. Od razu zgłosiłam się do lekarza rodzinnego i onkologa, który po biopsji stwierdził, że to zmiana do usunięcia. Boję się bardzo, że może to być coś poważniejszego. Co mam dalej robić? Zgłosić się do innego lekarza?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Wszystko zależy od wyniku biopsji, jeśli wynik wskazuje gruczolakowłókniaka, wycięcie guza nie jest konieczne. Jeżeli wynik jest wątpliwy lub niejednoznaczny, wówczas lepiej wykonać całkowite usunięcie guza, metodą biopsji otwartej, czyli wyciąga guzka przez skórę albo biopsji mammotomicznej.

~gość: Czy czeste cysty jajnikow mogą byc zagrożeniem

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Częste występowanie cyst nie podnosi ryzyka raka jajnika. Może jednak utrudniać diagnostykę i powodować wątpliwości diagnostyczne. Wskazany byłby regularny nadzór ginekologa onkologa.

~gość: dobry wieczór, czy endometrioza niesie za sobą raka jajnika?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Endometrioza jajnika w niewielkim stopniu podnosi ryzyko raka jajnika u kobiet długo cierpiących na tę chorobę. Ze względu na trudności w ocenie zmienionych jajników, proponuję regularny nadzór ginekologa onkologa.

~gość: Moja żona ma 25 lat. Jest po 3 ciazach czy powinna zacząć przeprowadzać regularne badania. W rodzinie nie występował rak jajnika.

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Proponuję żonie regularne, tj. co roku badanie ginekologiczne z USG dopochwowym, cytologię i badanie piersi.

~gość: Witam mam torbiele na jajnikach.Ostatnio bardzo boli mnie brzuch.Mialam robione badania Ca i test roma ktore sa w normie.

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Proponuję poczekać 3 miesiące, jeżeli torbiel nie zacznie się zmniejszać, wówczas laparoskopowe wyłuszczenie torbieli, a jeśli torbiel zmniejszy się lub zniknie, wtedy kontrole USG za 6-12 miesięcy, najlepiej po miesiączce.

~gość: Witam mam na imie Paulina mam dwojke dzieci w wieku 10 i 3 w ostatnim czasie mialam zapalenie przydatkow wyladowalam w szpitalu i bralam silny antybiotyk i mam powiekszony prawy jajnik ktory czuje do tej pory co mam dalej robic czy zapalenie moze wrocic i co z tym powiekszonym jajnikiem

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Zapalenia przydatków mogą nawracać, może też utrzymywać się przetrwały stan zapalny w okolicy jajnika. Warto zrobić diagnostykę bakteriologiczną ( posiew z szyjki macicy), oraz kontrolne USG dopochwowe 2,3 razy w najbliższym roku. Ból w rzucie jajnika może być pozostałością po stanie zapalnym i nie oznaczać niczego złego.

~gość: Czy cytologia wykaże raka jajnika i jaki marker nowotwory zrobić na wykrycie raka jajnika

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Cytologia nie wykaże raka jajnika. Markery, które mogą pomóc wykryć tę chorobę, ale niestety nie zawsze we wczesnych stadiach, to CA125 i HE4.

~gość: Wiola: W mojej rodzinie dużo kobiet miało raka. Wiec czy jestem w grupie ryzyka? I czy badania można zrobić na fundusz?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Zapraszam Panią do poradni genetycznych, które działają przy centrach onkologicznych, gdzie lekarz genetyk określi na jaki rodzaj nowotworu jest Pani narażona.

~gość: A jakie badanie z krwi powinno się zrobić żeby wykluczyć raka jajnika? Bo samo USG to chyba za mało jeśli chodzi o diagnozę ??

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Żadne badanie jednoznacznie nie wyklucza raka jajnika. Jeżeli lekarz ginekolog opisuje zmianę w jajniku, warto dodatkowo wykonać badanie markerów CA125 i HE4 i pokazać je ponownie lekarzowi prowadzącemu.

~gość: Dzień dobry.Od kilku lat mam marker ca 125 na poziomie 40-180. Cytologia w normie. Czy powinnam się przejmować?Monika l.40

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Wszystko zależy od trendu poziomu markera: jeżeli jest rosnący, trzeba koniecznie zrobić badania dodatkowe ( HE4, tomografia komputerowa brzucha i miednicy), jeżeli poziom markera raz rośnie, raz maleje, może mieć Pani inne, nienowotworowe choroby np. endometriozę, choroby serca lub choroby wątroby. Warto skonsultować się w tym względzie z lekarzem, najlepiej z ginekologiem onkologiem.

~gość: Dzień dobry! Czy stosowanie antykoncepcji hormonalnej ( wkładka mirena) przez 16 lat z krótkimi przerwami na jej wymianę zwiększa czy zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej? Monika

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Jeżeli Mirena zahamowała owulację ( nie miesiączkuje Pani), to rzeczywiście ryzyko raka jajnika zmniejsza się. W przeciwnym razie Mirena nie ma wpływu na ryzyko raka jajnika.

~gość: Jakie podstawowe badania trzeba zrobić aby wykrycie raka jajnika i żeby było wiarygodne

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Badanie USG dopochwowe, z oceną przydatków, w razie nieprawidłowości markery CA125 i HE4.

~gość: czy majac 15 lat i wykryty zespol jelita drazliwego ktory wedlug mnie nie daje sie juz we znaki moje wczesniejsze bole brzucha mogly miec powiazanie z tym nowotworem jajnika? sa jakies jednoznaczne objawy tej choroby?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: W tak młodym wieku nie choruje się na raka jajnika, chociaż zdarzają się inne guzy jajników, dlatego należy wykonać badanie USG dopochwowe, lub przez brzuszne, jeśli pacjentka nie współżyła, ewentualnie markery AFP lub Beta hCG.

~gość: Witam mam pytanie czy zaburzenia jajnikowe i dwukrotnie przekroczona norma keto i hydroksysterydów mogą mieć wpływ na wypadanie włosów?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Należy skonsultować się z endokrynologiem.

~gość: Witam. Jestem matką 4 letniego syna którego rodziłam w UK Nigdy nie byłam u ginekologda i nigdy się nie badałam... Ale czasem mam pewne obawy ponieważ z mojej pochwy wydziela się żółta wydzielina prawie cały czas czy to może być coś niepokojącego?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Proponuję zacząć regularne wizyty u ginekologa, ponieważ może być to objaw groźnej choroby.

~gość: Kiedyś u prywatnego lekarza ginekolog stwierdzono mi 3 torbiele (dosyć duże) przerwałam badania,nie było mnie na nie stać,zmieniłam ginekolog i po roku poszłam na NFZ okazalo się że jest ich 9 ginekolog twierdzi że to normalne.. ja niestety cierpie z tego powodu.Stwierdziła że nie nadaje się do zabiegu i zostałam odesłana z tabletkami antykoncepcyjnymi,chciała bym znać zdanie na ten temat co robić dalej ...

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Warto wykonać badanie markerów CA125 i HE4 i skonsultować wynik z ginekologiem onkologiem.

~gość: Witam, mam 27 lat od 10biore tabletki antykoncepcyjne od 6 trójfazowe . Proszę mi powiedzieć czy są bezpieczne, jeśli zaprzestane brania czy nie bd problemu z chorobami narządów czy normalnie zajdę w ciąże

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Pytanie nie dotyczy tematu programu ale z pewnością branie tabletek zmniejsza ryzyko raka jajnika. Aby odpowiedzieć na pozostałe pytanie, potrzebowałabym więcej informacji.

~gość: Dzień dobry, Chciałabym spytać z czego tak naprawdę składa się komórka rakowa i w jakich warunkach najlepiej się rozwija. Czy komórka rakowa pojawia się w organach przypadkowo? Np. Dlaczego rak macicy a nie trzustki. Pozdrawiam.

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Nie znamy do końca odpowiedzi na pytanie o przyczynę powstawania nowotworów. Komórka rakowa to zupełnie zmieniona komórka organu, nad którą organizm człowieka utracił kontrolę.

~gość: Witam, kilka dni temu ginekolog stwierdziła u mnie nadżerkę ale nie kazała nic z tym robić. Wczoraj otrzymałam wyniki cytologii i wykazała bardzo intensywny stan zapalny. Czy mam się czym martwić?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Wyniki badań nie wskazują na raka jajnika. Warto zrobić wykaz mikrobiologiczny z pochwy i wdrożyć leczenie przeciwzapalne.

~gość: Jestem po nowotworze węzłów chłonnych Chloniak hodgina teraz miałam guza jajnika. Czy usuniecie macicy i jajników będzie dobrym rozwiązaniem aby ustrzec się przed rakiem jajnika czy szyjki macicy? Dodam ze lekarze nie widzieli w badaniach guza dopiero przy laparoskopii wyrostka wykryto guza.

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Trudne pytanie, bo odpowiedź na nie zależy od takich czynników, jak wiek pacjentki, pragnienie posiadania potomstwa, charakter zmiany na jajniku i wyniki badań dodatkowych oraz wywiad rodzinny.

~gość: Czy leczenie zespołu policystycznych jajników polega jedynie na przyjmowaniu leków antykoncepcyjnych? I jakie mogą być tego skutki?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Leczenie PCOS to dość złożony problem, raczej nie związany z rakiem jajnika. Jedną z metod leczenia ale nie jedyną jest tabletka antykoncepcyjna, wszystko zależy od wieku pacjentki i jej sytuacji metabolicznej, poziomu hormonów itd.

~gość: Jakie badania i z jaką częstotliwością powinna wykonywać kobieta u której stwierdzono mutację w genie BRCA1?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Zgodnie z aktualnymi zaleceniami praktycznie wszystkich towarzystw zajmujących się tym problemem, wskazane jest badanie USG dopochwowe co 6 miesięcy, marker CA125 oraz odnośnie ryzyka raka piersi co 12 miesięcy USG piersi i mammografia na przemian z rezonansem magnetycznym piersi co 12 miesięcy.

~gość: Jedna ciocia miała raka jajnika i zmarła, druga ciocia raka piersi i wyzdrowiała, obie to siostry mamy. Więcej rakow w rodzinie nie ma. Podobno mogę zrobić bezlatne badania genów brca1 i 2. Gdzie takie badania można zrobić w trójmieście oraz co należy zrobić.

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Proszę znaleźć poradnię genetyczną na terenie trójmiasta, istnieje u Pani ryzyko rodzinnego raka piersi i jajnika. Lekarz genetyk zaproponuje odpowiednie badania.

~gość: Witam , mam 31 lat jestem matka 2 letniego synka pare miesiecy temu moj ginekolog wykryl u mnie torbiel na jajniku, wykonalam CA125 i wynik wyszedl 42,7 czyi powyzej normy 32 . Moj ginekolog upokoil mnie ze przy torbielu mozliwe jest podwyzszenie tych wynikow markera czy powinnam zrobic badanie krwi ponownie , czy jakies dodatkowe badania. Zaznaczam ze w lipcu mialam robiona cytologie i usg .

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Po 3 miesiącach od diagnozy należy powtórzyć USG i poziom markera i skonsultować wynik z lekarzem. Jeśli cysta nie zniknie, a poziom CA125 będzie rósł, należy rozważyć leczenie zabiegowe.

~gość: Czy istnieje możliwość, że kobieta będzie nieregularnie miesiączkować zawsze? Tzn. Od pierwszego okresu do menopauzy.

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Tak, jest taka możliwość, może to oznaczać ograniczenie płodności ale nie musi tak być.

~gość: Czy są już dostępne jakieś badania genetyczne, które mogą wykazać, czy jest sie potencjalnie zagrożonym chorobą nowotworową? Jak takie badania sie nazywają?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Istnieje kilka badań mogących zidentyfikować pacjentów z podwyższonym ryzykiem chorób nowotworowych. Badanie powinien zlecić lekarz genetyk po zebraniu wywiadu rodzinnego i w zależności od wyników badań dodatkowych. Nie ma jednego badania na wszystkie nowotwory.

~gość: Panie doktorze, mam 38 lat, od około roku na prawym jajniku mam torbiel około 2cm. Mój ginekolog zleca mi co jakiś czas badanie na ca 125 oraz wykonuje usg dopochwowe. Uspokaja, że mamy tą zmianę pod kontrolą. Chciałam zapytać, czy nie jest to niebezpieczne, aby utrzymywać i kontrolować, a nie usuwać takiej zmiany. Zaznaczam, że stosuję antykoncepcję hormonalną długotrwale, rodziłam 1 raz 13 lat temu. Będę wdzięczna za wskazówki w zakresie leczenia tej torbieli.

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Jest mało prawdomówne, aby zmiana, która nie powiększyła się od roku była nowotworem ale teoretycznie może być zmianą prowadzącą w przyszłości do powstania raka. Jeżeli nie planuje Pani dzieci, można rozważyć usunięcie tego jajnika.

~gość: Dobry wieczór. Mam.bardzo obfite miesiaczki, wychodzi ze mnie jakby taka galareta. Badalam się już u kilku lekarzy ginekologow i specjalisty od tarczycy - wyniki w normie. Jednak niepokoją mnie te obfite dziwne miesiączki, przed urodzeniem dzieci nie miałam takich dolegliwości. Proszę o poradę jakie badania mogę jeszcze zrobić. Pozdrawiam serdecznie. Basia :)

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Jeżeli miesiączki są regularne i badania hormonów w normie, nie ma Pani zaburzeń krzepnięcia krwi, nie bierze leków nasilających krwawienia, proponuję histeroskopię, która oceni wnętrze macicy i endometrium, pozwoli usunąć ewentualne polipy i pobrać materiał do badania histopatologicznego.

~gość: Witam Pana serdecznie. Mam cztery mięśniaki dwa małe i dwa duże. Zaproponowano abym założyła spirale. Nie wiem czy to dobry pomysł. Jak można je leczyć? Czy trzeba je usunąć? Dziękuję i pozdrawiam Małgosia lat 44

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Jeśli mięśniaki nie powiększają się i nie dają żadnych objawów (brudzenia, krwawienia, bóle, ucisk), wystarczy regularna obserwacja w badaniu USG. W takiej sytuacji wkładka wewnątrzmaciczna jest dopuszczalna.

~gość: czy antykoncepcja jest niebezpieczna, może mieć np. wpływ na nowotwór?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Długotrwałe przyjmowanie antykoncepcji hormonalnej zwiększa nieznacznie ryzyko choroby zakrzepowo-zatorowej (warto sprawdzić, czy w rodzinie nikt na nią nie chorował), przy długotrwałej, tj. ponad 10 lat, bardzo nieznacznie wzrasta ryzyko raka piersi, raka szyjki macicy, natomiast zmniejsza się ryzyko raka jajnika i raka jelita grubego.

~gość: Dobry wieczor ;) mam 24 lata , choruje od 6 roku zycia na RZS, mialam torbiela jajnika i polipy. Oczywiscie zaczelam brac hormony Triquilar. Jakies 2 miesiace temu lekarz moj prowadzacy ginekolog powiedzial, ze nie mam torbiela nie ma polipow, jest wspaniale. Zaczelam brac hormony poniewaz mialam bardzo nieregularne miesiaczki i okresu nie mialam po 2 miesiace. Powoli bedziemy myslec o dziecku za jakis rok lub dwa. Czy to juz odpowiedni moment na odstawienie hormonow ? Czy moze tak byc ze powroca bolesne miesiaczki i nieregularny okres lub inne komplikacje ??? tego sie boje najbardziej. Pozdrawiam Katarzyna Kuraśkiewicz

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Odstawienie tabletki może spowodować nawrót bolesnych i nieregularnych miesiączek, jednak jest niezbędne do zajścia w ciążę.

~gość: Dzień dobry Panie Profesorze, Czy jeżeli wykonuje badanie kolposkopowe regularnie jest to na tyle wystarczające, by zapobiegać chorobom miejsc intymnych? (w znaczeniu lepsze niż cytologia oraz usg).

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Badanie kolposkopowe w połączeniu z cytologią pozwoli Pani uniknąć raka szyjki macicy, jednak nie ma wpływu na wykrycie raka jajnika- tutaj potrzebne jest badanie USG dopochwowe, ewentualnie badanie markerów.

ewka19831: Ginekolog wykrył u mnie torbiel o gęstej zawartości 28mm. Podejrewa endometriozę. Wynik ca-125 wyszedł 42 przy normie 35. Przez trzy miesiące mam brać ntykoncepcję. czy to dobry plan działania. Mam objawy gastryczne ale od dwóch lat więc mozna to wiązać z torbielą. dziękuje

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: W takich sytuacjach postępowanie zależy od wieku pacjentki. W młodym wieku wyczekiwanie się uzasadnione z zachowaniem płodności, po menopauzie bardziej celowy wydaje się zabieg usunięcia jajnika.

~gość: Witam serdecznie , u mojej 20 letniej córki zdiagnozowano : przedwczesne wygaszanie jajników , diagnozę znamy tydzień . Córka choruje na celiakie i ma złe wyniki zbtsrczycy . Jakie kroki powinnismy dalej poczynić , gdzie sie zwrócić i jakie podjąć leczenie

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: To mało prawdopodobna diagnoza, dlatego proponowałabym konsultację w poradni endokrynologii ginekologicznej.

~gość: Czy ma Pan wiedzę na temat wspomagania chemioterapii medyczną marihuaną? Jakie w tej chwili są dosęepne metody leczenia raka jajnika - oprócz chemii?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Medyczna marihuana ma być dostępna w Polsce od przyszłego roku, pomaga łagodzić niekorzystne objawy chemioterapii i choroby nowotworowej, np. brak apetytu, nudności, lęk, zaburzenia snu oraz ból. W leczeniu raka jajnika pojawiły się nowe leki, niebędące typową chemioterapią, a tak zwanym leczeniem ukierunkowanym molekularnie.

~gość: Witam,mam częste bóle lewego jajnika,niestety jestem w Anglii i nie mam jak iść do lekarza. Czy to może być coś niebezpiecznego,mam regularny okres,a chce zajść w ciążę. Czy mogę to zniwelować?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: W pierwszej kolejności należy wykonać badanie USG dopochwowe. Jeśli nie wykaże żadnych zmian, przyczyna leży poza narządem rodnym.

~gość: Zrobiłam wyniki testu roma ca 125 wyszło88,5 u/ml (norma

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Wszystko zależy od tego ile Pani ma lat i w jakim momencie cyklu zrobiła Pani badanie, czy w obrębie narządu rodnego istnieją jakieś nieprawidłowości. Wynik należy skonsultować z ginekologiem onkologiem.

~gość: Witam. Mam 29 lat i wstyd się przyznać ale nigdy nie byłam jeszcze u ginekologa. Bardzo krępuje się tej wizyty. Razem z mężem staramy się o dziecko wydaje mi się, że powinnam udać się na wizytę. Czy taka wizyta jest niezbędna?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Koniecznie należy rozpocząć badania cytologiczne szyjki macicy. Jeśli starania o ciążę trwają już dłużej niż rok, należy skonsultować się z ginekologiem.

~gość: Witam, Czy zespół policystycznych jajników może być czynnikiem zwiększającym ryzyko nowotworu?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Tak, jeśli chodzi o raka endometrium. Jednak prawidłowe leczenie tego zespołu niweluje to ryzyko.

~gość: Czy torbiele dermoidalne tzn skorzaste w jajniku są groźne dla organizmu? Po poronienie pojawiły się torbiele co mam robic? Chce mieć dziedzin gdyż jestem młoda osoba 32lat poronienie przy pierwszym dziecku

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Jeżeli torbiele zostały usunięte, nie ma to żadnego znaczenia dla Pani zdrowia. Podejrzenie kolejnych torbieli będzie raczej wymagać ich usunięcia.

~gość: Witam Czy endometrium można leczyć tylko hormonalnie ?

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Endometrium to nie choroba. Jeśli chodzi o endometriozę, to leczenie polega na skojarzeniu chirurgii i hormonoterapii.

~gość: Witam serdecznie Panie Profesorze. 5 lat temu miałam przeprowadzony zabieg konizacji szyjki macicy w zw. z wynikiem cytologii ; stan przedrakowy . Od tego czasu co 6m-cy lub raz do roku robię kontrolna cytologię jednakza kazdym razem w wyniku jest cytoliza a ostsnio wrecz wymaz był nie do zbadania z tego powodu. Czy jest jakiś sposób aby temu zaradzić? Z poważaniem Magdalena Kania

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Proszę spróbować wykonać tzw. cytologię jednowarstwową połączoną z badaniem DNA wirusa HPV.

~gość: Witam mam córkę w wieku 16 lat czy powinna zrobić badanie na cytologie lub inne badanie

prof. dr hab. n. med. Paweł Blecharz: Badanie cytologiczne rozpoczynamy po rozpoczęciu współżycia, warto zachęcić córkę do zaszczepieniu się przeciwko wirusowi HPV, który powoduje raka szyjki macicy.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Witam. Mam torbiel na lewej ściance macicy. Macuca w tyłozgieciu. Jestem po dwóch cesarskich cięciach. Czekam na wyniki cytologi. I boje sie isc po wyniki. Mam 25 lat

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      mam 48lat moj ostatni wynik OGNISKOWA ZMIANASRODNABŁONKOWA MAŁEGO STOPNIA [LSIL;CINI]] ectropionco z tym zrobic

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Witam Panie Profesorze.moj ostatni wynik to: endometrium jednordne.grubosc 6.6 .jajnik zmieniony w torbiel dwukomorową mieszanej echogenicznosci o wym.59x32mm.po przyjmwaniu tabletech hornonalnych nie uleg zmiejszeniu.wyniki ca-125 =45,28...he4=62,4 mam 36 lat i planuje dziecko.lekarze doradzaja zabieg usuniecia torbieli.Obawiam sie ze przy larosk.usunieciu... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Dzień dobry mam pytanie czy stosowanie tabletek antykorozyjnych zwiększa ryzyko nowotworu

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.